Molt contents d’haver passat a la segona volta del concurs i haver quedat d’entre els 10 finalistes que han tingut l’oportunitat d’aprendre i dir la seva a través d’una proposta de rehabilitació de la Farinera La Ceres Catalana, coneguda com la Casa del Sucre, per acollir un Espai Jove que contempla mesures de contractació pública sostenible.
Sota el lema BIOATRI, la proposta d’AQUIDOS potencia la nova centralitat urbana de la nau, amb una planta baixa molt oberta i permeable, aprofitant la seva posició respecte a la rambla dels Encants i el nou parc de les Glòries, i generant sinergies amb tot l’espai que l’envolta.
Es destaca la creació d'un vestíbul central, a triple alçada, que connecta l'interior amb l'exterior, reorientant l'edifici cap al gran espai urbà de Glòries. La proposta preserva l'estructura original de l'edifici, fent una actuació interior poc invasiva que posa en valor els elements patrimonials.
La distribució del programa es regeix per un atrium central que separa les dues etapes històriques de l'edifici i distribueix els usos segons la naturalesa de les activitats. Els espais són polivalents i flexibles, permetent adaptar-se a diferents usos i mantenir una unitat en el conjunt.
S'apliquen estratègies passives per reduir la demanda energètica de l'edifici, com el tractament dels espais com a "capses" independents. S'optimitzen les superfícies útils i s'integren nuclis de servei independents per a cada nau, alliberant els cossos principals i optimitzant el consum energètic.
Volem aprofitar per felicitar l’estudi Son Estudi i Coll Leclerc, guanyadors del concurs.
Dades sobre el projecte:
Autors: AQUIDOS (Oriol Marin, Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Jordi Jané) i Toni Riba.
Equip: Jordi Giral, Eulàlia Puig, Grace Yautibug, Alicia Dotor
Promotor: BIMSA
Enginyeria: ESITEC Enginyeria; Estructures: Eskubi Turró; Sostenibilitat i eficiència energètica: Societat Orgànica.
Visuals: Kaleidos visuals (www.kaleidos.es)