L'Informatiu del Col·legi d'Aparelladors d’Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona inclou en el núm. Gener-Abril 2022 diversos articles complets del projecte La C@va a Bigues i Riells.
Amb el títol “Un somni de Joventut”, el text exposa en profunditat les qualitat arquitectòniques de l’edifici:
“Quan ens acosten cap a la seva entrada (l’edifici) no s’imposa com un cos estrany (…) sinó que s’hi integra perfectament i discretament. Això ha estat un dels criteris de disseny dels arquitectes i dels paisatgistes que l’han creat: la pèrgola, de proporcions apaïsades, coberta de vegetació, la part enterrada del costat nord i els materials naturals(…).”
“(…)Tots els elements de compartimentació i acabats han estat tractats de forma minimalista, és a dir, amb el mínim de detalls possible, la qual cosa contrasta amb la materialitat més expresiva de les parets de l’envoltant(…).”
“D’entre totes les eines usades per a mantenir el confort amb una despesa energètica baixa, en destaca, (…) l’estudi i introducció d’elements vegetals en l’envoltant de l’edifici, en forma de pèrgoles amb plantes enfiladisses de fulla caduca, que protegeixen a l’estiu però deixen passar el sol a l’hivern.”
“Amb tot aquest conjunt d’estratègies de sostenibilitat, funciona molt bé climàticament(…). L’estalvi respecte a l’edifici de referència és del 48%. (…) Com a conseqüència indirecta, l’edifici fa una feina de divulgació i demostració de la idoneïtat d’aquestes estratègies.”
També, a “Un equipament ple d’activitats” es posa especial atenció en la repercussió econòmica real que aquestes decisions han representat en el PEM, sempre buscant la senzillesa en les solucions constructives.
“La simplicitat formal i funcional aconseguida es trasllada també en la sinceritat de les solucions constructives que realcen la claredat i lleugeresa dels espais.”
L’Oriol Marin, arquitecte soci d'Aquidos, explica com el procés de co-creació entre totes les parts implicades ens permet assolir resultats finals de qualitat.
En la darrera plana de la publicació (pàgs. 104-105) es menciona el projecte de Renovació del pati Baldiri-Reixac com a exemple d’arquitectura inclusiva i amb perspectiva de gènere, més alineada amb els valors de la societat actual.
Link a l’article complet aquí.