Es proposa una nova vida per aquesta emblemàtica Masia que dona la benvinguda al municipi des de la Carretera de l'Ametlla, convertint-la en un exemple de transformació sostenible, saludable i d’eficiència energètica. La proposta emfatitza en valors com la preservació del medi ambient i el respecte pel patrimoni local, utilitzant materials sostenibles i estratègies de construcció passiva per a minimitzar l'impacte ecològic i preservar el confort i la salut dels usuaris.
Els principis de l’arquitectura passiva es visualitzen principalment en la inserció d'un gran diafragma tèrmic i de millora de la qualitat de l'aire que es formalitza amb un hivernacle adherit a la façana est de la Masia, que en permet adaptar-se als canvis d’estació i generen un equipament resilient i autosuficient energèticament.
L’edifici públic consisteix en el conjunt de la Masia Can Corominas i el Cos Annex, dos edificis que es relacionen generant una gran plaça elevada que s’estableix com a punt de trobada d’usuaris, biodiversitat, accessibilitat i mobilitat sostenible.
Al cos de la Masia se li afegeix una nova galeria amb funcions de captació solar, il·luminació natural, ventilació i espai de circulació. A l’hivern l’aire exterior s'escalfa per efecte hivernacle i el fa circular cap a l’ambient interior, fet que combinat amb l’elevada inèrcia tèrmica dels murs de pedra garanteix confort higrotèrmic constant al llarg del dia. A l’estiu, la façana verda funciona com a protecció solar i les obertures practicables permeten generar ventilació creuada en totes les estances. Al cos annex, la incorporació d’una pèrgola bioclimàtica i un mur trombe garanteix la qualitat de l’ambient interior i l’harmonia amb l’entorn.
Se propone una nueva vida por esta emblemática Masía que da la bienvenida al municipio desde la Carretera de l'Ametlla, convirtiéndola en un ejemplo de transformación sostenible, saludable y de eficiencia energética. La propuesta enfatiza en valores como la preservación del medio ambiente y el respeto por el patrimonio local, utilizando materiales sostenibles y estrategias de construcción pasiva para minimizar el impacto ecológico y preservar el confort y la salud de los usuarios.
Los principios de la arquitectura pasiva se visualizan principalmente en la inserción de un gran diafragma térmico y de mejora de la calidad del aire que se formaliza con un invernadero adherido a la fachada este de la Masía, que permite adaptarse en los cambios de estación y generan un equipamiento resiliente y autosuficiente energéticamente.
El edificio público consiste en el conjunto de la Masía Can Corominas y el Cos Annex, dos edificios que se relacionan generando una gran plaza elevada que se establece como punto de encuentro de usuarios, biodiversidad, accesibilidad y movilidad sostenible.
Al cuerpo de la Masia se le añade una galería nueva con funciones de captación solar, iluminación natural, ventilación y espacio de circulación. En invierno el aire exterior se calienta por efecto invernadero y lo hace circular hacia el ambiente interior, lo que combinado con la elevada inercia térmica de los muros de piedra garantiza confort higrotérmico constante a lo largo del día. En verano, la fachada verde funciona como protección solar y las aberturas practicables permiten generar ventilación cruzada en todas las estancias. En el cuerpo anexo, la incorporación de una pérgola bioclimática y un muro trombo garantiza la calidad del ambiente interior y la armonía con el entorno.
Data CO-620
Authors:
AQUIDOS; Oriol Marin, Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Jordi Jané
Engineering: PHI Partners
Structures: STATIC Ingeniería
Developer: Ajuntament de Bigues i Riells
Date: 2024
Location: Bigues i Riells, Barcelona
Images: KALEIDOS; Victor Lozano, Aitor Pinilla, Pablo Llamazares
Restauració de les façanes de la nau central de l'antiga Escola d'Arts i Oficis del Clot (1911), actualment Institut Zafra. Projecte, DEO i DEO. Conjuntament amb Camps Boixadera i Associats.
Restauración de las fachadas de la nave central de la antigua Escuela de Artes y Oficios del Clot (1911), actualmente Institut Zafra. Proyecto, DEO y DEO. Conjuntamente con Camps Boixadera y Asociados.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané conjuntament amb Camps Boixadera i Associats.
Developer: Consorci d’Educació de Barcelona (CEB)
Location: Barcelona
Date: 2017-18
Photos: Aquidos
Restauració de la façana principal i coberta de l’Escola Sant Ignasi- Jesuïtes de Sarrià. Projecte, DO i DEO. El projecte comença amb una fase d’anàlisi, un procés clau per generar un diagnòstic que permeti prendre decisions fonamentades i definir la proposta d’intervenció més adequada. Amb aquest projecte, es posa en valor la voluntat de preservar el patrimoni arquitectònic a través de la rehabilitació conscient i respectuosa.
Restauración de la fachada principal y cubierta de la Escola Sant Ignasi-Jesuïtes de Sarrià. El proyecto comienza con una fase de análisis, un proceso clave para generar un diagnóstico que permita tomar decisiones fundamentadas y definir la propuesta de intervención más adecuada. Con este proyecto se pone en valor la voluntad de preservar el patrimonio arquitectónico a través de la rehabilitación consciente y respetuosa.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Team: Alícia Dotor, Marta Monsó
Developer: Fundació Jesuïtes Educació
Total Floor Area: 3.505 m2
Location: Barcelona
Date: 2018-24
Restauració de la Casa Francesc Llonch, joia del patrimoni arquitectònic sabadellenc construïda el 1872 per Gabriel Batllevell i Tort i ampliada el 1917 per Eduard Maria Balcells Buïgas, amb reconversió d’habitatge unifamiliar a plurifamiliar, transformació funcional i ampliació amb edifici d’ús residencial d’obra nova.
La intervenció posa en valor la factura original de la reforma de 1917, la reformalització de la façana posterior amb desmuntatge de cos aprofitat de la casa inicialment existent, ubicant un habitatge per planta i amb una distribució que preserva l’essència de la compartimentació interior de les crugies, fent compatibles els valors patrimonials amb l’aplicació i el compliment de la normativa actual.
Restauración de la Casa Francesc Llonch, joya del patrimonio arquitectónico de Sabadell construida el año 1872 por Gabriel Batvell i Tort y ampliada el 1917 por Eduard Maria Balcells Buïgas, con conversión a vivienda plurifamiliar, transformación funcional y ampliación del edificio con uso residencial de obra nueva.
La intervención pone en valor la factura original de la reforma de 1917, la reformalización de la fachada posterior con desmontaje del cuerpo añadido a la casa inicialmente existente, ubicando una vivienda por planta y una distribución que preserva la esencia de la compartimentación interior de las crujías, haciendo compatibles los valores patrimoniales con la aplicación y el cumplimiento de la normativa actual.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Team:
AQUIDOS; Alícia Dotor Navarro, Robert Torralba, Grace Yautibug, Marina Martinez Masegosa
Quantity Surveyor: Alex Moreno (AQUIDOS) i Joan Arjona
Developer: Hàbitat Català, Hàbitat Bell Racó
Constructor: Constructors Torman
Installations: JSS Efficient Engineering
Structures: STATIC Ingenieria SLP
Location: Sabadell, Barcelona
Photos: Pol Viladoms, altres
Projecte de restauració, rehabilitació, reforma i condicionament interior de les dues edificacions principals del conjunt identificat com Casa Bertrand: el Xalet (casa principal) i la Casa de Convidats. Habitatge original de la família Bertrand, construït al 1925 per l’arquitecte Enrique Vincenti Bravo.
Els criteris d’intervenció del projecte, es defineixen a partir de l’anàlisi amb profunditat dels valors de l’edifici a conservar. Les intervencions es centren en la conservació de la façana millorant les condicions tèrmiques, millora de distribució i accessibilitat interior, així com la disminució del consum energètic.
Els edificis principals i el seu entorn (protecció arbrat i del paisatge) es troben inclosos al Catàleg de Sant Cugat del Vallès.
Proyecto de restauración, rehabilitación, reforma y condicionamiento interior de las dos edificaciones principales del conjunto identificado como Casa Bertrand: el Xalet (casa principal) i la Casa de Invitados. La vivienda es original de la familia Bertrand, construida en el 1925 por el arquitecto Enrique Vincenti Bravo. Los criterios de intervención del proyecto, se definen a partir del análisis con profundidad de los valores del edificio a conservar. Las intervenciones se centran en la conservación de la fachada, mejorando las condiciones térmicas, mejora de la distribución y accesibilidad interior, así como la disminución del consumo energético.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Collaborators: Isidre Pastor i Batalla: Archaeologist and Art Historian
Developer: Projectcugat SL
Total Built Area: 833,95 m2
Total Garden Area: 2,2 ha
Degree of Protection: Bé Cultural d'interès Local (BCIL)
Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Date: 2019-20
Rehabilitació parcial de la Masia Can Calderó del segle XV-XVII. Les intervencions es centren en la capella, el celler, la torre i la coberta de la cuina. Projecte, DO i DEO.
Rehabilitación parcial de la Masia Can Calderó del siglo XV-XVII. Las intervenciones se centran en la Capilla, la bodega, la Torre y la cubierta de la cocina. Proyecto, DO y DEO.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Collaborators: Alícia Dotor, Belen Onecha
Developer: Private
Total floor area: 215,04 m2
Degree of Protection: Bé Cultural d'interès Local (BCIL) i Bé cultural d’interès Nacional (BCIN) la Torre
Location: Alella, Barcelona
Date: 2019
*Finalista Premis Catalunya Construcció, categoria Direcció integrada de projecte.
Projecte integral de restauració de 128 edificis al Barri Napolità de la ciutat de Skikda, Algèria. Primera experiència pilot de gran envergadura a escala nacional per implementar criteris de rehabilitació del patrimoni històric. La restauració i revitalització del casc antic de la ciutat en el que han participat més de 100 professionals. Transferència de tecnologia entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la universitat d’Skikda. Projecte DO i DEO.
Proyecto integral de restauración de 128 edificios en el barrio Napolitano de la ciudad de Skikda, Algèria. Primera experiencia piloto de gran envergadura a escala nacional para implementar criterios de rehabilitación del patrimonio histórico. La restauración y rehabilitación del casco antiguo de la ciudad en el que han participado más de 100 profesionales. Transferencia de tecnología entre la Universidad Politecnica de Catalunya (UPC) y la universidad de Skikda. Proyecto DO i DEO.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Developer: Ministère de l’Habitat-OPGI SKIKDA Algerie
Total Floor Area: 98.000 m2
Collaborators: UPC EPSEB - CTC EST
Location: Skikda, Algeria
Date: 2016
Projecte d’intervenció del conjunt identificat com Casa Lluch. Habitatge original del escultor Chaveaux Vasconcel, construït al 1906 per l’arquitecte Eduard M. Balcells. Els criteris d’intervenció del projecte, es defineixen a partir de l’anàlisi amb profunditat dels valors de l’edifici a conservar. L’àmbit es troba inclòs al Catàleg de Sant Cugat del Vallès. Projecte, DO i DEO.
Proyecto de intervención del conjunto identificado como Casa Lluch. Vivienda original del escultor Chaveaux Vasconcel, construida en el 1906 por el arquitecto Eduard M. Balcells. Los criterios de intervención del proyecto se definen a partir del análisis con profundidad de los valores del edificio a conservar. El ámbito se incluye en el catálogo de Sant Cugat del Vallès.
Data
Authors:
AQUIDOS; Aleix Jané, Carles Bárcena, Núria Garcia, Oriol Marin, Jordi Jané
Developer: Private
Total Built Area: - m2
Total Garden Area: 1,9 ha
Degree of Protection: Bé Cultural d'interès Local (BCIL)
Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Date: 2020